OVK Besiktning i Stockholm: Säkerställ en God Inomhusmiljö

31 juli 2024 Alice Pettersson

editorial

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) är en återkommande kontroll som ska säkerställa att ventilationssystem i fastigheter fungerar tillfredsställande och inte medför hälsorisker för de som vistas i byggnaderna. I Stockholm, en stad med en omfattande mängd fastigheter, både gamla och nya, är det av särskild vikt att regelbundna OVK-besiktningar genomförs. Detta är inte enbart en viktig hälsoaspekt för invånare och arbetare, utan även ett lagkrav. Här tar vi en närmare titt på vad OVK besiktning i Stockholm innebär, dess betydelse och vad fastighetsägare bör ha i åtanke vid val av besiktningsföretag.

Vad är OVK?

OVK Obligatorisk ventilationskontroll är en teknisk kontroll av en byggnads ventilationssystem. Denna kontroll är lagstadgad i Sverige och omfattas av regler som återfinns i Plan- och bygglagen samt i byggnadsverkens tekniska egenskapskrav. Kontrollen syftar till att upptäcka brister och se till att ventilationssystemet är väl underhållet och fungerar som det ska.

Varför behövs OVK?

Syftet med OVK är att säkerställa en god inomhusmiljö för de personer som vistas i byggnaderna. En väl fungerande ventilation är avgörande för människors hälsa, eftersom den bidrar till att minska förekomsten av fukt, mögel, radon och andre föroreningar i inomhusluften. Dessutom kan en bra ventilation bidra till lägre energianvändning eftersom den hjälper till med att effektivt utnyttja byggnadens uppvärmningsalternativ.

När och Hur Genomförs OVK?

OVK-besiktningar måste utföras regelbundet. För nyinstallationer är den första besiktningen tre år efter att systemet tagits i bruk. Efter det ska kontrollen alltid ske inom följande tidsramar, som kan variera beroende på byggnadstyp och dess användning:

– För flerbostadshus och lokaler som inte kräver särskild inneklimatklass är OVK vart nionde år.

– För byggnader som kräver särskild inneklimatklass, till exempel skolor och äldreboenden, är intervallet vart tredje år.

En behörig besiktningsman utför själva besiktningen och dessa personer har genomgått en särskild utbildning för att bli certifierade. Besiktningen omfattar kontroller av bland annat ventilationsanläggningens funktion, renhet, och att man uppnår de luftflöden som krävs. Efter genomförd besiktning får fastighetsägaren ett protokoll som antingen godkänner anläggningen eller påvisar att åtgärder krävs.

OVK besiktning i Stockholm

Välj rätt företag för OVK-besiktning

Ett bra OVK-besiktningsföretag i Stockholm bör ha omfattande erfarenhet av att inspektera och bedöma ventilationssystem i olika typer av byggnader. De bör också ha en tydlig förståelse för de lokala förhållandena och kraven som stadsbyggnadskontoret i Stockholm sätter upp. Ett företag som sticker ut i mängden är Scandvik AB (https://scandvik.se/), som med sin långa erfarenhet och kvalificerade personal erbjuder professionella OVK-tjänster.

Genom att anlita en etablerad aktör som Scandvik AB kan fastighetsägare känna sig trygga i att besiktningen utförs enligt gällande regler och standarder. De erbjuder inte bara besiktningar utan även rådgivning och hjälp med åtgärdsplaner för de fall där brister påträffats. Tack vare deras expertis kan fastighetsägare i Stockholm och omnejd säkerställa att deras byggnader erbjuder en sund och säker inomhusmiljö.

Att hålla sin fastighet i godkänt skick är en långsiktig investering både för människors välmående och för byggnadens livslängd. Med regelbundna och professionellt utförda OVK-besiktningar kan fastighetsägare förebygga problem och se till att deras ventilationssystem är effektiva och energisnåla. Scandvik AB erbjuder den service och de kunskaper som krävs för att din fastighet i Stockholm ska uppfylla alla krav och förväntningar. Besök deras hemsida för mer information eller för att boka en OVK-besiktning.

Fler nyheter