Allt du behöver veta om OVK-besiktning

01 oktober 2024 Eva Sjöberg

editorial

I Sverige är det lag på att fastighetsägare regelbundet ska genomföra OVK-besiktning, vilket står för obligatorisk ventilationskontroll. Detta är en viktig del i att säkerställa en god inomhusmiljö för både boende och byggnadens långsiktiga hälsa. I denna artikel tar vi en närmare titt på vad OVK besiktning innebär, vilka krav som gäller, och hur du som fastighetsägare kan se till att din besiktning genomförs på ett korrekt och effektivt sätt.

Vad är en OVK-besiktning?

Obligatorisk ventilationskontroll, eller OVK, är en kontroll som lagstiftades i Sverige 1991 med syfte att förbättra inomhusmiljön och spara energi. Vid en OVK undersöker en certifierad kontrollant huruvida fastighetens ventilationssystem fungerar som det ska. Kontrollen ska säkerställa att ventilationen inte bara är energieffektiv utan också att den bidrar till en hälsosam inomhusmiljö genom att bland annat föra bort föroreningar och tillföra frisk luft.

Besiktningen omfattar inspektion av fläktar, injustering av ventilationssystemet, kontroll av rensning av kanaler och utvärdering av luftflöden. Om brister upptäcks måste dessa åtgärdas innan en godkänd besiktning kan utfärdas. OVK måste utföras regelbundet med intervaller som varierar beroende på fastighets typ och ventilationssystemets ålder. För flerfamiljshus och offentliga byggnader gäller att en besiktning ska genomföras vart tredje till nionde år.

Lagkrav och genomförande

Fastighetsägaren är ytterst ansvarig för att OVK-besiktning genomförs och resultatet rapporteras till byggnadsnämnden i den kommun där fastigheten är belägen. Det är också fastighetsägarens ansvar att anlita en behörig kontrollant. Listor över behöriga kontrollanter finns ofta tillgängliga på kommunens hemsida eller kan fås genom att kontakta kommunen direkt.

Vid en kontroll kommer kontrollanten att granska all dokumentation som berör ventilationssystemet. Dessutom kommer en fysisk inspektion av fastigheten att genomföras. Om systemet inte klarar besiktningen är fastighetsägaren skyldig att åtgärda bristerna. Det är viktigt att förstå att OVK inte bara är en formell kontroll utan också en del av ett proaktivt underhåll av fastigheten, vilket kan förebygga framtida problem och kostnader.

begravning utomlands

Fördelar med regelbunden OVK

Det finns många fördelar med att regelbundet genomföra OVK, utöver att det är en lagstadgad skyldighet. Ett väl underhållet ventilationssystem är energieffektivt, vilket kan leda till lägre driftskostnader för fastigheten. Ännu viktigare är att en god inomhusluft bidrar till de boendes hälsa och välmående. God ventilation minskar risken för mögel och andra skadliga ämnen i inomhusmiljön, som i sin tur kan orsaka allergier och andra hälsoproblem.

Genom att upptäcka och åtgärda brister tidigt kan ett system förlänga sin livslängd, och därmed kan större och mer kostsamma renoveringar undvikas. En OVK-besiktning ger också fastighetsägaren en dokumentation över ventilationssystemets status, vilket kan vara användbart vid försäljning eller uthyrning av fastigheten.

Välja rätt partner för din OVK-besiktning

När det är dags för din fastighets OVK-besiktning är det viktigt att välja rätt partner som kan säkerställa en korrekt och grundlig genomgång. Med rätt kunskap och verktyg kan besiktningen bli mer än en formalitet den kan bli en värdefull investering i fastighetens och de boendes hälsa och välbefinnande.

Om du söker en tillförlitlig partner för din nästa OVK-besiktning, rekommenderar vi att du vänder dig till (https://www.eesystem.se/). Med sin omfattande expertis och erfarenhet på området kan de erbjuda gedigna besiktningar och rådgivning för att säkerställa att din fastighet både följer lagkrav och upprätthåller en hög standard på inomhusluften. Utforska deras tjänster för att ta första steget mot en bättre och mer energieffektiv inomhusmiljö idag.

Fler nyheter